Radnim danima u 17:15h;

Kroz bajkoviti svijet slastica vodi nas Petar Žuljević, jedan od vođa slatkog tima poznatog hotela u Begradu. Petar, inače rođeni Sremac, ne krije da ima “ljubavnu aferu” sa hranom – odrastao je “oblaku prah šećera”, iz koga su se rađale vanilice, saljnjaci, štrudle sa višnjama i “orajima”, makovnjače, gomboce, šnenokle, doboš torte i mnoge druge veličanstvene i slasne poslastice.
Cilj mu je da razbije predrasude kod ljudi i pokaže im da slastičarstvo nije bauk i da svatko od nas u sebi nosi malo magije dovoljne da od gomile sirovih namirnica stvori slatke užitke.

 

 

 

 

Petak, 18.08.2017. u 17:15h
Najave epizoda:
(09) Švarcvald ili crna šuma jedna je od najpoznatijih torti koja dolazi iz Njemačke. Lagana, osvježavajuća slastica najviše se i naručuje u slastičarnicama u regiji. Petar nam donosi originalni recept ovog poznatog kolača.
(10) Petar nam priča ljubavnu priču, koja stoji iza ovog kolača. Rigo Janči bio je u 19. stoljeću čuveni mađarski violinista, kojega su djevojke obožavale. Jednom prilikom svirao je u Parizu, a u njega se zaljubila čuvena princeza. Ostavila je plemstvo, pobjegla od obitelji i život nastavila sa virtuozom na violini. Ljubav je krunisana brakom, a jedan je čuveni peštanski slastičar napravio kolač njemu u čast. Ova ljubavna priča nije imala sretan kraj - princeza je shvatila da se od ljubavi ne živi, pa se ubrzo vratila u Pariz. Sve ovo i još mnogo toga saznat ćemo u ovoj epizodi "Sa slatkim na ti".


Ponedjeljak, 21.08.2017. u 17:15h
Najave epizoda:
(11) Svečano raspoloženje Petar želi obilježiti slastičarskim obiteljskim projektom. Pravi nam kuću od medenjaka, po receptu majstora iz Teksasa, koji su 2015. godine oborili Ginisov rekord i napravili slatku kuću toliko veliku da joj je bila potrebna građevinska dozvola.
(12) Slatki i kremasti kolač od sira je nešto od čega su satkani i sami snovi. Pečeni kolač od sira može te snove pretvoriti u košmar. Petar nas uči kako da snovi postanu java i da svaki put pečeni cheese cake bude kao onaj iz slastičarnice.


Utorak,22.08.2017. u 17:15h
Najave epizoda:
(13) Nikome nije jasno zašto ljudi vole čokoladu, a vole ju svi. Dilema je samo koju izabrati - crnu, bijelu ili mliječnu. Ni Petar se nije mogao odlučiti, pa je osmislio recept za sve tri vrste čokolade. Prste da poližeš.
(14) Korištenje začinskog bilja uobičajeno je u kuharstvu. Slastičarstvo je malo konzervativnije, ali Petar često sprema delicije van svih šablona. Jedan od takvih recepata je i parfe od mente.


Srijeda, 23.08.2017. u 17:15h
Najave epizoda:
(15) U vrijeme posta mnogi muku muče sa hranom. Ne toliko sa slanom, koliko sa slatkišima. Uvijek se postavlja pitanje što se smije, a što ne? Petar predlaže fenomenalan posni tart od mrkve, koji ispunjava sve uvjete posta, a ujedno je jako ukusan i lijep kolač.
(16) Prva torta koju je Petar napravio bila je Esterhazi. Poznati specijalitet vezan je za sve lijepe trenutke u njegovom životu. Ova torta ima dugu tradiciju, a jedna od legendi kaže da je napravljena u 19. stoljeću u čast princa Esterhazija, tadašnjeg ministra u Austro-ugarskoj vladi. Druga varijanta je da je napravljena u čast jedne od princeze iz obitelji Esterhazi. U svakom slučaju, grijeh je otići u Beč, a ne probati ovu tortu, specifičnu po paukovoj mreži od čokolade na njenom vrhu.


Četvrtak, 24.08.2017. u 17:15h
Najave epizoda:
(17) Povjest baklave je raznolika, isto koliko i načini za njenu pripremu. Ono što je sigurno je da njen postanak dugujemo Asircima, a Turcima njenu popularnost u našim krajevima. Petar nas vodi u orijentalno slastičarstvo i priprema nam baklavu sa pistacijama i baklavu sa suhim šljivama.
(18) Voljeli ga ili ne, suhi kolač sa voćem nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Tradicionalno se ti kolači vezuju sa blagdane. Petar nas uči kako da napravimo komisbrot i kruh od limuna.

 

SLATKONATI popuna

SLATKONATI popuna 1