Ove nedjelje, 24.09.2017. od 13:00h

Dobro došli u jubilarno 600-to izdanje najdugovječnijeg kulinarskog showa u BiH. Obzirom na dugovječnost, ovaj show je, čini se, opravdao vaše povjerenje te će u tom ritmu nastaviti i ove sezone. Smjenjivat će se jednostavni i zahtjevni recepti, ali i oni koji obilježavaju godišnje doba u kojemu se određena emisija emitira. Za početak jeseni 2017-te godine Vjeko Kramer je spremio recepte koji mogu biti i svečarski. Prvi na meniju će se naći izdržljivi i ukusni poriluk i to spremljen u obliku musake. Pureće ćufte najjednostavnije su jelo ove nedjelje, a nećete imati puno muke ni oko pirea od slatkog krumpira. Nešto složenija je priprema slaganih tufahija, ali kada probate konačni rezultat shvatit ćete kako je ova slastica vrijedna svakog truda.

 

 

 

MUSAKA OD PORILUKA

800 g krumpira
½ kg poriluka
2 jajeta
250 g ribanog sira
2 dl vrhnja za kuhanje
sol i papar
Vegeta
maslinovo ulje
peršinov list

Krumpir skuhati u ljusci pa oguliti te nasjeći na ploške. Poriluk očistiti pa nasjeći na kolutiće i popržiti na maslinovom ulju, začiniti solju, paprom i vegetom.. Jaja umutiti te im dodati vrhnje za kuhanje i začiniti solju, paprom i vegetom. U nauljenu vatrostalnu posudu na dno složiti ploške krumpira pa na njih staviti sav poriluk i posuti ga ribanim sirom. Na vrh staviti krumpir i sve preliti umućenim jajima. Peći u već zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta.

SLAGANE TUFAHIJE

5-6 jabuka
3-4 kruške
½ kg šećera
1 l vode
200 g mljevenih oraha
200 g sjeckanih badema
½ kg suhog voća – grožđide, kajsije, brusnice, datulje, smokve, šljive
slatko vrhnje

Jabuke i kruške oguliti i pažljivo odvojiti sjemenke, nasjeći na ploške. Polovinu oraha i badema samljeti, a drugu polovinu sitno nasjeckati. Suho voće sitno nasjeckati.. Pomješati mljevene i sjeckane orahe i bademe sa sjeckanim suhim voćem i tu smjesu koristiti kao nadjev za posipavabje između redova voća. U tepsiji na dno služiti red jabuka i kruški nasječenih na ploške pa posuti nadjevom, pa šećerom, pa opet red ploški pa nadjev dok ne potrošimo sve sastojke. Završite redom ploški jabuka i kruški, prelijte vodom i zapecite u pećnici oko 30 minuta na 180°C. Poslužiti ohlađeno dekorirano tučenim slatkim vrhnjem.

PUREĆE ĆUFTE

700g mljevene puretine
1 jaje
100g kuhane riže
1 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
paradaiz sos
1 žlica brašna
malo ulja
temeljac
bosiljak
vegeta s paprom

Luk, crveni i bijeli, očistiti i usitniti pa popržiti na malo ulja i izmiksati tako da dobijemo pastu. U mljeveno meso umiješati jaje, kuhanu rižu, pastu od luka i začiniti vegetom s paprom. Od dobivene smijese praviti kuglice i popržiti ih na ulju sa svih strana. Popržene kuglice prokuhati u sosu od rajčice koji smo napravili tako da na malo ulja popržimo brašno pa ga zgusnemo temeljcem i ukuhamo paradaiz sos i začinimo bosiljkom.

PIRE OD SLATKOG KRUMPIRA

1 kg batata i 3 mrkve
1 glavica češnjaka
1 dl mlijeka, 50 g maslaca
muškatni orašćić
Vegeta s paprom

Mrkvu ogulite i nasijecite na koce pa ju skuhajte u slanoj vodi, 10ak minuta prije kraja kuhanja dodajte batat kojem je potrebno manje vremena da se kuha nego mrkvi. Kuhano povrće propasirajte uz dodatak mlijeka, maslaca i malo maslinovog ulja na kojem smo skuhali češnjak, pa začiniti muškatnim oraščićem i vegetom s paprom.