Ove nedjelje, 25.02.2018. od 13:00h

Zima još uvijek na našoj polutci, katolički vjernici i dalje su vremenu korizme. Vjeko će stoga u novoj emisji Lonaca i poklopaca spremiti posna jela, koja na svoj specifičan način ipak imaju poseban okus. Tako ćete moći jesti bez grižnje savjesti, a opet uživati u svakom zalogaju. Musaka od kiselog kupusa, riblja čorba sa grahom, posna majoneza, salata od rakova i salata od lignji, specijaliteti su čije ćete spremanje vidjeti ove nedjelje.

 

 

MUSAKA OD KISELOG KUPUSA

1 kg kiselog kupusa
200 g kuhane riže
1 kg kuhanih krumpira
3 konzerve tunjevine
2 crvena luka
krušne mrvice
ulje
sol i papar
Vegeta

Kiseli kupus isperite u mlakoj vodi i dobo ocijedite Na ulju propirjati sitno sjeckani crveni luk i kada omekša dodjate mu kiseli kupus i začiniti solju, paprom i Vegetom pa pirjajte dok malo omekša i onda dodajte kuhanu riži i promješajte. Kuhani krumpir ogulite i nasjecite na ploške. Dno tepsije nauljite, pospite krušnim mrvicama pa stavite pola krumira sječenog na ploške, na njega rasporedite polovinu nadjeva od kiselog kupusa i riže pa po njemu rasporedite tunjevinu iz konzerve te prekrijte ostatkom nadjeva od kupusa i na kraj završite redom krumpira. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C oko pola sata do 45 min.

RIBLJA ČORBA S GRAHOM

300 g kuhanog graha
2 krumpira
2 luka
1 poriluk
300 g fileta oslića
100 g suhog kruha
riblji temeljca
limunov sok / peršinov list
sol i papar
Vegeta

Krumpir oguliti i isjeći na kockice. Skuhati ga u ribljem temeljcu dok ne omekša. Luk isjeći na kockice i popržiti, izmiksati. Kuhani grah izmiksati u pire pa ga umješati u riblji temeljac s krumpirom, dodati i pire od prženog luka i začinit paprom. Filete oslića začiniti solju i paprom, pobrašniti, prepržiti na malo ulja dok ne porumene pa ih pržene usitniti. Na ostatku masnoće popržiti poriluk isječen na tanke kolutiće. Usitnjenu ribu, prženi poriluk i suhi kruh pomješati, začiniti limunovim sokom i usitnjenim peršinovim listom i tu mješavinu poslužiti uz juhu.

POSNA MAJONEZA

6 žlica gustina
20ak žlica voda
3 žlice senfa
20ak žlica ulja
sok ½ limuna
sol i papar

6 ravnih žlica gustina izmješati u 20ak žlica vode pazeći da nema grudica, pa sve skuhatida se zgusne. Kad se masa ohladi mikserom umiksati 3 žličice senfa, a zatim polako 20ak žlica ulja. Na kraju umješati sok pola limuna i sol i papar. Ostaviti u hladnjaku i koristiti umjesto klasične majoneze.

SALATA OD RAKOVA

200g surimi račića / 250g prženog oslića
2 kuhane mrkve / 2 kuhana krumpira
200g kiselih krastavaca
200 g kuhanog graška
200 g kikirikija
posna majoneza
sol i papar / peršinov list
limunov sok

Svo povrće isjeckati na kockice i pomješati s graškom. Kikiriki izdrobiti i dodati u smjesu. Surimi račiće isjeći na kolutiće i pomješati s povrćem. Prženog oslića isjeći na trakice i umješati u salatu. Začiniti solju i paprom, usitnjenim peršinovim listom, limunovim sokom i povezati posnom majonezom.

SALATA OD LIGNJI

½ kg lignji
1 crvena paprika / 1 žuta paprika / 1 poriluk / 3 češnja češnjaka
2 kuhana krumpira
100g crnih maslina
limunov sok
peršinov list
maslinovo ulje
sol i papar

Lignje skuhati, ocjediti, ohladiti i nasjeći na kolutiće. Paprike, poriluk i češnjak očistiti i nasjeći na tanke listiće. Kuhani krumpir isjeći na kockice. Masline odvojiti od koštica i nasjeći. Sve sastojke pomješati i začiniti solju, paprom, limunovim sokom , maslinovim uljem i peršinovim listom. Poslužiti u školjkama uz pecivo.