Ove nedjelje, 29.10.2017. od 13:00h

Da bi 604. emisija bila posebna i upamćena, pobrinut će se voditelj i kuhar Vjeko Kramer, maskirajući se povodom Noći vještica. Ovaj popularni "praznik" polako je došao i u Europu, ali ga još uvijek većinom slave Amerikanci. Noć vještica posebna je i po tome što u prvi plan dolazi tikva/bundeva, koja će se naći ove nedjelje i na tanjuru. Bit će je u savijači, juhi, zajedno s ribom, a na kraju i slatkiš će biti u duhu ove namirnice. Tikva je jako iskoristiva, jer osim toga što je zdrava može se spremiti na bezbroj načina, u slatkoj ili slanoj varijanti. Morate samo voljeti njen poseban okus, i sve su vam varijante dostupne.

 

 

SAVIJAČA OD KRUMPIRA S TIKVOM I LEĆOM

½ kg jufke
½ kg krumpira
250 g pečene bundeve
200 g kuhane leće
100 g suhog mesa
1 glavica luka
2 jajeta
1 vrhnje
sol i papar
Vegeta
peršinov list
ulje

Krumpir skuhajte, ohladite i ogulite pa nasjecite na kockice. Suho meso popržite s usitnjenim crvenim lukom na malo ulja. Leću skuhajte i ocjedite. Sve sastojke pomješajte, začinite solju, paprom, Vegetom i peršinovim listom. Umutite jaja, vrhnje i pečenu bundevu. Jufku stavite na navlaženu krpu i premažite uljem i na nju stavite još jednu jufku i onda po njoj rasporedite nadjev od krumpira i leće i zalijte umućenim jajima, zarolajte savijače premažite jajima i stavite u nauljenu tepsiju papecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata na 180°C.

JUHA OD BUNDEVE I KUKURUZA

600 g pečene bundeve
1 glavica luka
1 konzerva kukuruza
5-6 suhih šljiva
vrhnje za kuhanje
pileći temeljac
sol, papar, cimet, muskatni orah, kari, kurkuma
ulje od bundeve
sjemenke od bundeve

Bundevu narezai na kriške te peći u pećnici dok ne omekša, ohladiti i očistiti od kore i zagorenih komada. Na malo ulja popržiti krupnije nasjeckan crveni luk i kukuruz iz konzerve dok ne omekšaju pa preliti pilećim temeljcem, dodati suhe šljive i kuhati par minuta. Začiniti po želji, dodati pečenu bundevu i kuhati još minutu dvije pa ispasirati u pire. Pire od tikve razrjediti pilećim temeljcem na željenu gustoću te doliti vrhnje za kuhanje i prestati kuhati. Juha treba biti kremasta.
Prilkom posluzivanja dekorirati bučinim uljem i bundevinim sjemenkama.

GRILLANA RIBA U UMAKU OD GORGONZOLE I BUNDEVE

600g fileta ribe
100 g gorgonzole
250 g pečene bundeve
vrhnje za kuhanje
maslinovo ulje
maslac
limunov sok
Vegeta
sol i papar
2-3 češnjačešnjaka
kopar, kurkuma

Riblje filete začiniti vegetom i limunovim soku te premazati maslinovim uljem pa ostaviti da se marinira barem 2 sata. Riblje filete pažljivo grillati na grill tavi s obje strane po par minuta dok ne porumene.
Za to vrijeme na malo maslaca prepržiti usitnjeni češnjak pa doliti vrhnje za kuhanje i u tom umaku otopiti gorgonzolu i dodati pečenu tikvu neprestano mješajući . Grillane filete samo do pola preliti umakom i poslužiti uz rižu.

TORTA OD BUNDEVE S GOJI BOBICAMA I DRENJKOM

300 g pečene tikve
1 lit slatkog vrhnja
½ kg maskarponea
100 g meda
biskvit za tortu
1 dl soka tikve
rum
cimet

Tikvu iseći na kriške, očistiti od sjemenki, staviti u tepsiju sa malo vode pa ispeći u pećnici na oko 200°C 40ak minuta. Kada omekša izvaditi iz pećnice, ohladiti pa odvojiti pečeno meso od kore, te ga izmiksati štapnim mikserom. Tikvu začiniti medom, cimetom i prahom goji bobica. U tikvu umješati maskarpone. Umutiti slatko vrhnje i podjeliti u dvije zdjele od kojih nam jedna treba za ukrašavanje. U drugu treba dodati izgnječenu, pečenu, začinjenu tikvu u koju smo prethodno umješali maskarpone. Kremu možete poslužiti u ohlađenu u čašama uz piškote ili napravite tortu.
Bisvit poprskati sokom bundeve i rumom pa premazati kremom od tikve i to ponoviti onoliko puta koliko biskvita imamo. Tortu dekoriramo bijelim tučenim slatkim vrhnjem.