FARGO

 

Serija "Fargo" (2014) je bazirana na istoimenom filmu braće Coen, koji je nagrađen s dva Oscara 1997. godine. Serija nije samo adaptacija filma, već se sličnost ogleda prije svega u atmosferi i priči, koja je intrigantna. Osvojila je dva Zlatna globusa, 35 drugih nagrada i čak 110 nominacija.
Radnja: Minnesota, snijeg, mećava i jedan auto na usamljenom putu. U idilični grad na sjeveru Amerike dolazi čovek koji mijenja život običnih smrtnika. Gradić Bemidji bit će mjesto koje će doživjeti brutalnu katastrofu, i to nakon samo jednog naizgled bezazlenog razgovora.
Priča u deset epizoda govori o surovoj realnosti i misterioznom svijetu ljudske psihe. Većina likova koje upoznajemo u prvoj epizodi vjerna su refleksija stvarnog života, karikirani u mnogo manjoj mjeri od svojih filmskih pandana.
Lester Nygard nesretni je gubitnik, Molly Solverson moralna jedinka koja (pre)ozbiljno shvata svoj posao, Bill Oswald dobronamjerni "idiot" a Gus Grimly plahoviti beta muškarac. Law Solverson je protuteža kako malograđanskoj naivnosti stanovnika Bemidjija tako i zlu personificiranom u liku Lornea Malva.
Lorne Malvo je središnja figura ove priče, njegov lik ostaje tajanstven do samog kraja, i ma koliko zanimljivo i magnetično njegovo prisustvo u svakoj sceni bilo, nije najzanimljiviji dio serije. To su upravo obični, mali životi neobično živopisnih likova.
Da ‘Fargo’ nije običan rutinski televizijski projekt pokazuju i dokazuju nagrade koju je Prva sezona dobila. Prva sezona serije je 2015. nagrađena nagradama Emmy: za najbolju kratku seriju, 2 Emmyja za najboljeg redatelja i najbolji scenarij, 2 za najboljeg glumca, te sa 2 za najboljeg sporednog glumca, sve u kategoriji kratke serije ili televizijskog filma. Nagrada Zlatni globus, dodijeljena je seriji na 72. dodjeli ‘Zlatnog globusa’ 2015. u kategoriji za najbolju kratku seriju, te Billyju Bob Thorntonu za najboljeg glumca u kategoriji kratke serije ili televizijskog filma.


Žanr: krimi serija (SAD)
Kreator: Noah Hawley 
Uloge: Billy Bob Thornton, Martin Freemen, Allison Tolman, Colin Hanks